Tandvård hos oss

Allt hänger ihop.

Vi utför de flesta behandlingarna inom modern tandvård, inklusive kirurgiska ingrepp och implantat. Alltid i linje med vetenskapen och beprövad erfarenhet.

Munnen är ingen isolerad del av kroppen. Den sitter ihop med allt annat och den både påverkar och blir påverkad av andra delar av din kropp. Din munhälsas tillstånd speglar ditt övergripande välbefinnande. Därför är det av yttersta vikt att genomföra noggranna undersökningar och analyser av både munnen och tänderna.

När vi har fått en klar bild av din munhälsa kan vi ta ansvar för din långsiktiga munhälsa. Du spelar en aktiv roll i din vård, och därför tar vi oss tid att förklara allt och svara på alla dina frågor. Vårt mål är att ge dig en frisk mun med god funktion och ett strålande leende genom hela livet – inte bara till nästa besök.

Undersökning

Vid en undersökning hos oss ingår 4 röntgenbilder och en noggrann klinisk undersökning av dina tänder, tuggmuskler, käkled, slemhinnor, tandkött och allt annat som kan påverka din munhälsa.

Bergströms Tandvård
Bergströms Tandvård

Utökad undersökning

Ibland behöver vi veta mer. Då gör vi en utökad undersökning, som ger oss stora mängder fakta om din mun. Det behövs för att vi ska kunna göra en bra planering av din vård. Målet är alltid att du ska få en långsiktigt hälsosam, funktionell och vacker mun

Panoramaröntgen

Kliniken är utrustad med panoramaröntgen (OPG) som används för att få en bild av alla tänder, tandrötter och käkarna på en bild.

Röntgen
Röntgen

Scanning

Ibland behöver vi göra avtryck av tänder. Anledningen kan vara att en tand är skadad och vi behöver ersätta den med t ex en krona i keramik. Normalt sett görs ett avtryck med en material som liknar modellera. Det använder vi sedan för att göra en kopia av tanden vi vill ersätta.

För dig är det här ganska jobbigt. Det är inte särskilt bekvämt och krångligt för oss att hantera. Därför gick vi redan 2015 över till att använda digital scanning istället. Sedan dess har vi dessutom kunnat konstatera att resultatet blir betydligt bättre än vid traditionella avgjutningar.

I dag undervisar vi andra tandläkare i hur den här tekniken bör användas för optimala resultat. Vi deltar också i långtidsstudier om scanningteknik med Tandläkarhögskolan i Göteborg .

3D scanner
3D scanner

Keramik.

Lagningar är en stor del av tandvården. Självklart är målet att slippa dem, men när skadan är skedd behöver vi reparera. Då är nästa steg att välja material. Det vanligaste är plast, men vi tycker att keramik i många fall är ett överlägset val. Anledningen är att keramik har egenskaper som bättre liknar emaljens.

Anledningen till att plast är vanligare, är att det är billigare och enklare att göra. Men en rätt utförd keramisk behandling är bättre, eftersom den minskar risken för allvarliga frakturer i tanden. Det är annars en vanlig följd av plastfyllningar.

Slutligen är keramik det material som kommer närmst färgen och utseendet på dina andra tänder. Det varken åldras eller slits som plasten och är helt enkelt också ett estetiskt bättre val.

Fyllning i plast/composit.

Att göra en fyllning i plast är den billigaste och enklaste behandlingen vid hål i tanden. Tanden rengörs från karies och fylls igen med en tandfärgad kompositfyllning. Ibland kan det vara svårt att forma plast lika bra som tex keramik. Det kan trots allt finnas tillfällen då en plastfyllning är ett bra alternativ. Men om målet är en långsiktig behandling, då är t ex keramik ett bättre val.

Tandreglering

Invisalign är en modern tandreglering som inte syns och är mycket lättare än stålbågar/rälls. Vi har högsta certifieringen att behandla med invisalign. Det är det enklaste och mest skonsamma sättet att få raka tänder och ett vackert leende. 

Vill du veta mer om tandreglering med invisalign, ring oss på 031-672250

Läs mer om tandreglering

Estetik

Det är inte svårt att göra raka, vita tänder. Men att kombinera det med en god munhälsa och god funktion kräver mer eftertanke, hantverk och kunskap. 

En vacker mun

Teknik i framkant

Vi är teknikintresserade i Team Bergström och ligger i teknologisk framkant. Vi använder såklart bara den senaste tekniken för att ge dig den bästa vården